Mondkapje of Mondmasker ?

Bijgewerkt op: 2 jun. 2020
Er is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven over mondkapjes en mondmaskers. Benamingen zoals FFP2, KN95, Chirurgische mondkapjes, 3Ply, 3-laags masker en Zelfgemaakte mondkapjes.


Iets wat voor de Corona pandemie voor het gros van de bevolking een relatief onbekend product was, is opeens een noodzakelijkheid geworden. Door alle berichtgevingen in de media en adviezen vanuit het RIVM over het gebruik van deze persoonlijke beschermingsmiddelen, ziet de gemiddelde burger door de bomen het bos niet meer. Welk mondkapje moet je nu kiezen? Doordat het RIVM recent ook nog de extra categorisering van ‘Medisch’ en ‘Niet-Medisch’ heeft aangebracht is er zelfs binnen de zorg enige onzekerheid welk type masker er nou waar gebruikt mag worden en loopt de reiziger in het openbaar vervoer zelfs het risico beboet te worden als hij het verkeerde masker draagt.
Om te beginnen eerst het antwoord op de vraag : Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medisch mondkapje? Omdat dit door het RIVM geadviseerd is aan de overheid volgt hier de letterlijke uitleg zoals deze vermeld staat op de website van de Rijksoverheid: Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.De niet-medische mondkapjes kunnen worden aangeschaft of zelf worden gemaakt, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes

In deze uitleg van de Rijksoverheid valt op dat er wordt gesproken van mondmaskers als het gaat om de medische variant van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm). In het geval van niet-medische doeleinden wordt derhalve gesproken over mondkapjes.

Ten tweede is de conclusie feitelijk dat vanwege een veronderstelde schaarste aan de zogenoemde medische mondmaskers (lees : veilige pbm) binnen de zorg, iedereen buiten de zorg het moet doen met de niet-medische mondkapjes (lees: onveilige pbm). “Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving” Met name de vermelding dat je een niet-medisch mondkapje ook zelf kan maken (er zijn zelfs instructies verspreid hoe je van kleding zoals een sok zelf een kapje kan maken) is op zijn zachts gezegd bijzonder. Immers, dit heeft geen enkel filtratie rendement en kun je dan ook het beste vergelijken met een visnet voor je mond.

Als we de hiervoor beschreven categorisering van de rijksoverheid aanhouden, dan kunnen we alvast de volgende onderverdeling maken:


  • Medisch mondkapjes

FFP2, KN95, N95

3Ply (3laags) Type IIR (ookwel chirurgisch masker)


  • Niet-Medisch mondkapjes

3Ply (3laags) type II (ookwel chirurgisch masker)


Note: het zelfgemaakte mondkapje is vanwege de volledig onveilige kenmerken bewust uit dit overzicht gelaten

Onder de categorie medisch wordt veel gesproken over FFP2, KN95 en N95 maskers. Alle 3 de benamingen betreffen feitelijk hetzelfde type mondmasker welke zijn geproduceerd conform de zogenoemde EN149:2001 norm. FFP2 is de Europese benaming. KN95 de Chinese Benaming en N95 de Amerikaanse benaming. Dit type mondmasker is opgebouwd uit 5 lagen:
Ook valt de 3Ply Type IIR onder dezelfde categorie voor medisch gebruik. Dit terwijl het 3Ply Type II mondkapje weer valt onder niet-medisch. Het verschil tussen beiden zit in het plastic laagje op de Type IIR dat ervoor zorgt dat er meer vocht tegengehouden wordt.Aan de hand van het volgende overzicht wordt meer inzicht gegeven in de verschillen tussen de typen maskers.Afhankelijk van het doel van het gebruik evenals de omgeving waarin het PBM wordt gebruikt, is het goed om heel bewust te zijn van de mate van bescherming. Deze blog is derhalve een handvat om een juiste keuze van het type mondmasker of kapje te kunnen maken.